Jag får ganska ofta frågan hur mina mappar ser ut och hur jag har koll på alla mina filer. Så därför vill jag visa upp mitt katalogsystem för er.

Mitt system är ganska enkelt, jag har mina rawfiler på två externa hårddiskar. Den ena hårddisken är kopplad Telia Cloud så jag vet att mina filer finns utanför hemmet också. På mina hårddiskar är filerna placerade i mappar baserat på datum då bilderna är tagna. Dessa mappar är sedan placerade i egna mappar baserat på år.

Hur katalogsystemet ser ut:

katalogsystem
Så här ser det ut i den hårddisk som jag använder dagligen.

Kopplat till Lightroom, såklart!

Allt är insynkat i olika kataloger som jag sen kan öppna i Lightroom för att kunna redigera bilderna. Funkar så bra!

katalogsystem
Så här ser det ut på min stora hårddisk som också synkas upp med Telia Cloud

Katalogsystemet vid export

När jag sen exporterar ut bilderna så gör jag en ny mapp varje år som heter “Redigerat 20XX” och det är dit jag exporterar bilderna. När jag exporterar dem så skapar jag alltid en ny mapp i den mappen som jag döper till något relaterat till vad det är i. Döper man två mappar till samma sak blir det bara så att alla bilder hamnar i en mapp, den känner av att det var så du döpte något annat till vilket är bra om man inte alltid har en speciell mapp som man vill lägga bilderna i. Jag har ex alla mina självporträtt från i år sparat i en mapp som heter “Självporträtt”, enkelt att komma ihåg.

katalogsystem
Så här ser det ut inne i iCloud

De mapparna ligger i iCloud så jag vet att de är synkade online. Därför kommer jag enkelt åt dem från både datorn, telefon och iPad. Om jag är uppkopplad såklart.

I Finder så har jag lagt genväg direkt till mappen där jag har alla mina redigerade bilder så jag aldrig behöver leta upp dem inne i iCloud.

Behöver du hjälp med att städa upp ditt system? Maila mig så kan vi kolla på hur vi ska hitta en lösning för dig. Klicka på denna länk för att komma till kontaktformuläret <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *