Fotografera norrsken i södra Sverige

Jag räknar i detta inlägg södra Sverige som allt söder om Gävle eftersom ju längre ner du kommer desto svårare är det att se eller fotografera norrsken. Så här är min guide till ”Hur du fotograferar norrsken i södra Sverige”.

Jag kommer gå igenom vad du behöver tänka på om du bara vill uppleva det men främst om du vill fånga det i kameran.

Du behöver veta när det ska bli norrsken

Det finns flera sätt att ha koll på när det ska bli norrsken, även för oss här nere i de mer södra delarna av Sverige. Norrsken Sverige har en facebookgrupp som du kan gå med i för att hålla koll. Där får du också se massor av bilder från andra som upplever norrsken. Många postar samtidigt som de ser det och då kan du se ungefär vart i landet de är.

Du behöver vara någonstans där det är mörkt

Du kan glömma att du ska kunna kolla ut genom fönstret och direkt förstå att det är norrsken du ser. Nu när jag upplevt det några gånger förstår jag att det är norrsken när jag ser det. MEN, det är absolut inte så tydligt som du ser det på bilderna som flödar runt på internet. Här i Karlskoga kan man se det som en skiftning i horisonten åt norr. På bilden här nedan kan du se ungefär hur jag upplever norrsken med blotta ögat, ute på en mörk åker utan ljus omkring mig.

norrsken i södra sverige - bilden är tagen i Karlskoga, Örebro Län
Fotograferat med en (1) sekunds slutartid, oredigerad bild.

Ser du norrskenet? Knappt va? Om jag ljusar upp bilden då?

norrsken i södra sverige - bilden är tagen i Karlskoga, Örebro Län
Fotograferat med en (1) sekunds slutartid, kraftigt uppljusad.

Ser du vilken skillnad det är?

Du behöver ha rätt inställningar i kameran

Som du ser hade jag alldeles för kort slutartid. 1 sekund räckte helt enkelt inte. Jag hade även 1.8 i bländare och 2500 i ISO på dessa två bilder ovan. Det jag var ute efter var detta nedan 👇

norrsken i södra sverige - bilden är tagen i Karlskoga, Örebro Län
Fotograferat med fyra (4) sekunder slutartid och 5000 ISO

För att få en bättre bild krävdes alltså att jag hade helt andra inställningar. Både ISO och slutartiden är högre här men övriga inställningar är samma. Jag har inte ljusat upp bilden i efterhand men förstärkt lite färger (vilket jag gjort i alla bilder förutom den oredigerade)

Tänk på att du behöver ha kameran på ex ett stativ när du fotograferar med lång slutartid.

Här kan du läsa hur du ska tänka när du fotograferar stjärnor och stjärnhimlen, tips som kan komma till användning när du fotograferar norrsken.

Du behöver veta åt vilket håll du ska titta

För de allra flesta kopplar man nog ihop norrsken med ordet norr. Du behöver alltså titta norr ut för att se det, så hitta gärna en plats när du har så fri sikt som möjligt norrut och invänta skenet. Detta är också varför det är större chans att se det ju längre norr ut du bor. Vi åker alltid norr om stan när vi vid se det och ska försöka hitta ett ställe där vi kan komma upp på en liten höjd med bilen. Eftersom norrsken oftast syns på vintern (pga våra ljusa nätter på sommaren) så är det ofta kallt när vi är och jagar.

TLDR: Hur du fotograferar norrsken i södra Sverige

  • Ha koll på när det är norrsken med appar så som ”Aurora”
  • Var någonstans där det är mörkt
  • Se norrut
  • Fotografera med lång slutartid och stativ

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *