Vilken slutare du har kan skapa olika effekter i bilden. Om du har för långsam slutartid så kan din bild uppfattas som suddig, men det är även något som du kan använda till din fördel. Det kommer jag ta upp längre ner i inlägget.

Få tiden att stå still

Om du har slutartid 1/125 eller högre så ska du frysa en rörelse och om du har lägre än det så skapas en rörelseoskärpa. Ju högre, alltså ju snabbare tid, desto mer påverkas det du fotograferar. Det påverkas olika mycket ju snabbare tid du har.

Exempelvis denna bild, den har 1/125 i slutare. Som ni kan se så fångas ju personerna i farten men fötterna rör sig lite snabbare än personerna så de blir därför inte frusna. Hade jag haft en något snabbare slutartid, kanske 1/200, så hade bilden kanske blivit mer frusen.

Den här bilden har slutare 1/1000, alltså en tusendels sekund. Det är snabbt! Men det behövdes för att varje liten vattendroppe verkligen skulle snabba och allt i denna bild är verkligen helt fruset. Det gjorde också att jag var tvungen att ha en ISO på 800 för att kunna matcha och inte göra bilden allt för mörk.

Magi med rörelseoskärpa

Genom att ha en längre slutartid så kan du skapa olika “effekter” med din kamera. Ett väldigt välanvändt exempel är vattenfall, eller vatten överlag. Så öven i detta fall. Denna bild är tagen med en slutartid på 0,6 sekunder.

Visst blir det en mjukare känsla? Dock så är det ju så att din kamera måste vara still när bilden tas, för att allt ska stå still förutom vattnet och då är det viktigt att din kamera antingen står stadigt någonstans och helst på ett stativ.

Jag hoppas att du ger dig ut och testar på olika hastigheter på din slutartid. Jag har tidigare pratat om både bländare och ISO, för att kunna plåta manuellt så är det dessa tre områden du behöver ha koll på. Bländare, ISO och slutare. För att få en skarp bild, håll din bländare så stor som möjligt (eller som du vill ha), din slutare på minst 1/125 och din ISO så hög du behöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *