Igår vad det stjärnklart här i Södertälje, där jag bor. Det fick mig att inse att jag ville göra ett inlägg om astrofoto. Något som du behöver tänka på är att under den här tiden på året så är det svårt att se exempelvis Vintergatan. Den brukar synas som ett magiskt band över himlen när du fotograferar. Det är dock lättare att se under augusti-september enligt Svenska Astrologiska sällskapet. Så jag kommer iaf se till att vara redo mer kameran nästa höst! Men tills dess så kan du utnyttja vinterns långa nätter med att fånga de stjärnor som syns nu. 

Hur ska jag veta vilka inställningar jag ska ha när jag fotograferar?

Det är egentligen ganska enkelt, du ska ha så lång slutartid som möjligt. Men eftersom jorden rör på sig så kommer stjärnorna röra på sig om du har för lång slutartid. Genom att ha denna lätta uträkning så får du ut exakt hur lång slutartid du ska ha för att dina stjärnor ska stå still. Du tar 600 och delar det med din faktiska brännvidd. I mitt fall så fotograferade jag med ett 50 mm objektiv. Så jag tog 600 och delade det med 50, då fick jag ut 12. Så 12 sekunder skulle min slutartid vara. Min kamera kan inte ställa in på exakt 12 sekunder utan bara 10 eller 13. Så jag valde att börja med 10 eftersom jag visste att om jag hade längre än 12 så skulle mina stjärnor röra sig.  Då fick jag detta resultat:

– ISO 100 – 50 mm brännvidd – bländare 1,8 – 10 sekunder slutartid –

Eftersom jag hade superlåg ISO så fick jag dra upp exponeringen ganska mycket för att ens få fram något ut bilden, den var nästan helt svart direkt ur kameran. Här swishade lite moln förbi och blev upplysta av ljus som kommer från staden nedan. Träden ser också väldigt upplysta ut, det är bara ljus från gatlyktorna nedan som ger dem så mycket ljus. Jag såg inte när jag tog bilden att detta kom med men jag insåg att jag kanske missar några stora stjärnor. Så jag justerade om kameran till att peka nästan rakt upp. Då fick jag denna bild. 

– ISO 100 – 50 mm brännviddbländare 1,8 – 10 sekunder slutartid –

Eftersom jag behöver dra upp exponeringen ganska mycket i efterhand så bildas det en vinjett på sidorna. Inte supersnyggt. 

Höj din ISO!

Det insåg jag att jag behövde göra för att få ut någonting ur bilderna. Så jag höjde ISO till 1000 istället för 100 och så valde jag att öka till 13 sekunder istället för 10. Då fick jag ut ett resultat som jag faktiskt inte behövt göra något allt för mycket med exponeringen. Självklart har jag gjort lite för att förhöja upplevelsen, vilket du måste göra när du plåtar raw. 

– ISO 1000 – 50 mm brännvidd – bländare 1,8 – 13 sekunder slutartid –

Vinjetten i denna bild ser lite lustig ut. Jag vet inte vad det beror på, kanske är det omkringliggande ljus som letar sig in i kameran och bildar effekten. Sen syns bara när jag höjer inställningen “vita” i Lightroom så kan även vara något där. Nu börjar vi nå något! Zoomar du in på bilderna så ser du att de har rört på sig, men inte speciellt mycket så jag höll kvar vid 13 sekunder men halverade ISO till 500 genom resten av bilderna. 

– ISO 500 – 50 mm brännvidd – bländare 1,8 – 13 sekunder slutartid –

Här valde jag att justera om kameran igen då jag såg flygplanet som jag skulle kunna hinna fånga. Vilket jag gjorde. Jag fick då även med de där ljuspelarna. Jag försökte förstå var de kommer ifrån då jag inte såg några med blotta ögat. Jag gissar att det eventuellt kommer från Hallanstalten som ligger på andra sidan vattnet från där jag bor i just den riktningen. Det är ganska rimligt att de har starka lampor igång på kvällen. 

Vad ska du tänka på när du fotograferar stjärnhimlen?

Se främst till att du har en stjärnklar himmel. Ta dig gärna utanför stan där ljus från hus, gator och liknande inte kan ta sig in i kameran. Kom ihåg att dela 600 med din faktiska brännvidd, ju tajtare brännvidd desto snabbare slutartid kan du ha. Våga höja ISO. Ha tålamod, det tar tid att fotografera varje bild.

– ISO 500 – 50 mm brännvidd – bländare 1,8 – 13 sekunder slutartid –

Vad behöver jag för att fotografera stjärnhimlen?

En kamera, ett stativ och någon form av utlösare för att kameran ska stå så stilla som möjligt. Jag använde vid denna fotografering en Sony a7III med deras 50mm/1.8, mitt stativ som är någon billig historia inköpt för 100 år sen samt Sonys app för att kunna styra kameran via WiFi. Det gjorde att jag kunde stå inne och styra kameran (förutom vid omflytt av kameran såklart). Väldigt bekvämt måste jag säga. 

Så här blev det när jag ökade upp slutartiden till 30 sekunder. 

– ISO 500 – 50 mm brännvidd – bländare 1,8 – 30 sekunder slutartid –

Jag trodde att jag skulle få mer rörlighet i bilden men nu ser det bara suddigt ut. Så denna bjussar jag bara på. 
Har du några frågor gällande att fotografera stjärnhimlen så ställ dem i kommentarerna så svarar jag så snabbt jag kan! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *