Presets till Lightroom, som på svenska heter förinställningar kan enkelt beskrivas som ett sorts filter. Men vad det egentligen gör är att lägga på färdiga inställningar som är sparat sen innan. Du kan alltså lätt göra egna presets, eller köpa från andra. Bland annat från mig, du hittar alla mina presets i min webbshop.

Här kommer jag gå igenom hur du installerar presets i alla fotoredigeringsprogram som Adobe har.

Hur du installerar presets till Lightroom CC

När du öppnar på Lightroom så ser du till att vara i redigera-fliken. Om du inte är säker på om du är på rätt ställe, klicka på tangenten “E” på ditt tangentbord så hamnar du rätt direkt.

Här klickar du på “Förinst.” för att få upp alla dina förinställningar.

Då kommer en ny kolumn öppnas upp till vänster om denna.

Här är kolumnen som du får upp. Där kan du enkelt klicka på plus-tecknet för spara egna, men vill du lägga till andra så klickat du på de tre prickarna och väljer: Importera förinställningar.

Därefter så letar du på mappen som du laddat ner med dina presets. Markera alla som du vill lägga till och klickar på “Importera” och sen hamnar de under fliken som heter “Din”. Där efter är det bara att klicka på den förinställningen som du vill använda på dina bilder.

Hur du installerar presets till Lightroom Classic

Öppna upp Lightroom Classic och få till modulen som heter “Framkalla”.

Där efter går du till högra kolumnen där det finns en rubrik som heter “Förinställningar” och klickar på plustecknet, sen väljer du “Importera förinställningar”. Då kan du leta upp de förinställningar som du vill importera, markera dem och klicka på “Importera” och så har du dem där i kolumnen och kan använda dem på dina bilder.

Hur du installerar presets till Lightroom mobile

Innan du börjar läsa här så kan det vara bra att veta att om du har Lightroom CC på din dator och är inloggad med samma konto på din mobil så synkas alla dina förinställningar mellan dina enheter. På så sätt slipper du installera presets till Lightroom mobile. Detta funkar dock inte mellan Lightroom Classic och Lightroom Mobile utan bara mellan mobilversionen och den som heter Lightroom CC.

Men om du bara har Lightroom på mobilen så rekommenderar jag dig att fortsätta läsa.

Att installera presets på din telefon är lite annorlunda, eftersom du inte kan importera xmp-filer (som presets kommer i) så ser det lite annorlunda ut. Som de flesta av oss löser det är att spara inställningarna på en DNG-fil istället. Men som sagt, har du installerat presets på din dator på Lightroom CC så synkas det automatiskt. Så här gör du:

När du köper presets av mig får du med en DNG-fil som du kan lägga in i Lightroom. Så börja med att lägga in den eller en annan DNG-fil som har de förinställningarna som du vill ha.

Gå till ditt bibliotek i Lightroom mobile och längst ner till höger finns en tvådelad blå knapp. Klicka på den vänstra knappen som är en bild med ett plustecken

Då får du upp en meny där du kan välja vart du vill hämta bilden, eller bilderna ifrån. Jag har min på kamerarullen så jag väljer “Från kamerarullen”

Då får jag upp alla mina bilder som är i kamerarullen. Jag väljer den jag vill lägga in från kamerarullen och klickar på den. Då importeras den in direkt till Lightroom.

Därefter går du till “Förinställn.”

  1. Klicka på de tre prickarna uppe i hörnet, då dyker menyn för punkt två upp.
  2. Klicka på “Skapa förinställning”

Då får du upp möjlighet att lägga till en ny förinställning. Där döper du den till vad den heter.

Du kan med fördel också under “förinställningsgrupp” klicka på “användarförinställningar” för att lägga in den under en specifik grupp för att ha alla från samma ställe samlade eller skapa en egen grupp för detta. Har du många förinställningar kan det vara skönt att de dem i olika grupper.

När du gjort alla dina inställningar så klickar du på bocktecknet och då kommer de hittas under “din” i förinställningar.

Hur du installerar presets till Camera raw

Om du använder Lightroom Classic och har installerat dina förinställningar där så kommer du automatiskt att dyka upp i Camera Raw också. Perfekt va? Men om du endast använder Photoshop så får du här se hur du installerar förinställningar där.

Du börjar med att öppna upp Camera raw och går till förinställningar. Du kommer snabbt dit genom snabbkommandot shift+P

Om du inte vill gå via snabbkommandot så kan du bara gå ner till de två cirklarna som ligger omlott till höger i Camera raw. Klicka på den och så kommer du in i förinställningar.

Bredvid rubriken där det står “Förinställningar” så klickar du på de tre prickarna. Välj “Importera profiler och förinställningar” och leta sen upp dina förinställningar. Välj importera.

Nu vet du hur man importerar presets till dina program

Om det har dykt upp frågor eller funderingar så går det jättebra att bara kommentera här nedan så lovar jag att svara på det så fort jag kan! 😀

Om du gillar detta inlägg så får du gärna sprida det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *