Vad jag lärde mig på Kalix VA-utbildning

2 november, 2022

Disclaimer: Jag läste utbildningen under augusti 2021-maj 2022. Jag var alltså i första kullen och mycket kan ha ändrats sen jag gick där. Men detta är vad vår klass lärde sig. Detta är inte heller ett samarbete mellan mig och Kalix folkhögskola, jag skriver detta inlägg då jag får mycket frågor om utbildningen och känner att jag vill dela med mig på ett enklare sätt.

Varför valde jag att söka till Kalix folkhögskola?

Jag kände att jag ville få mer kött på benen innan jag kastade mig in i den här världen. Virtuell assistent hade jag hört om ganska länge innan men aldrig att någon i Sverige jobbade som det. Sen blev en bekant till mig VA och helt plötsligt började det dyka upp lite var stans. Jag kände då att detta kanske är något som jag kan komplettera med mitt fotograferade. Men vart skulle jag börja?

Då dök det upp som en blixt från klar himmel. Ett inlägg på Instagram. Det skulle startas upp en utbildning för virtuella assistenter på Kalix folkhögskola! WHAT?! Är detta ett tecken? Jag tog det som det och sökte. Kom först inte in, hamnade på reservlistan men var tydlig med att jag ville gå så jag mailade och sa att jag verkligen ville gå så om någon hoppar av; SNÄLLA, ring mig! Och antingen stod jag tillräckligt högt upp på listan eller så valde de mig pga det mailet men någon hoppade av och jag fick en plats.

Vad fick vi lära oss?

Jag tänker i denna del använda mitt kursintyg som mall. Där står det i punkter vad vi har lärt oss och jag kommer bena ut vad jag minns och tog med mig från varje del. En del av dessa saker genomsyrar utbildningen och andra delar läste vi i block.

 • Företagande och ekonomi

Vi fick lära oss olika företagsformer, hur man driver företag, bokföring, starta företag osv. Vi gick igenom företagsekonomi på en grundläggande nivå som gjorde att vi fick tänka dels kring hur vi vill att vårt egna företag ska se ut och utformas men även hur vi ska kunna hjälpa andra företagare.

 • Företagsadministration

Jag skulle säga att denna punkten går ihop mycket med punkten ovan.

 • Sociala medier

Några av mina kurskamrater hade aldrig haft sociala medier eller hade det mest för att följa andra. Så här blev det endel handpåläggning om HUR man skapar inlägg. Men för oss som hade kommit lite längre så jobbade vi mer med att utveckla närvaron i sociala medier, kanske plocka upp ett nytt medie som vi skulle komma att uppskatta. Hängde du mycket på Instagram? Testa LinkedIn i några veckor och tvärtom. Tanken var att hitta den plattform som passade dig bäst men också lära dig att använda alla sociala plattformar.

 • Podcast

Vi lärde oss spela in och klippa en podd. Allt från skriva manus till publicering. Jag och min kurskamrat Hedda valde att starta VA-podden utifrån det men den har tyvärr legat på paus sen utbildningen slutade. Om du är virtuell assistent och vill börja podda så hör gärna av dig, jag är öppen för att hitta någon ny person att podda med 😀

 • WordPress

Här fick vi lära oss att skapa en hemsida på wordpress utifrån en mall. Alla fick samma utgångsmall och sen skapade man sin egna sida utifrån det. Att ha en hemsida är otroligt viktigt idag när vi aldrig kan lita på algoritmen på olika sociala medier, här har du en sida där du kan välja exakt hur den ska se ut, vad som ska visas var och när. De som tyckte om denna del valde såklart att lägga extra krut på det och skapade riktigt fina sidor! Jag saknade dock delen med att registrera en sida osv. Men eftersom en domän kostar pengar så valde man att det inte skulle vara en obligatorisk del i utbildningen.

 • Digital marknadsföring

Vi fick lära oss Meta Ads Manager och Google Ads. Vilka ska man nå ut till och hur? Hur skapar vi material som tilltalar den målgruppen? Sådana saker kom upp. Här hade jag velat ha mer handpåläggning då just dessa delar är något som många kunder efterfrågar. Så vill du jobba som VA, lär dig dessa verktyg!

 • Stillbild och rörlig bild

En av mina favoritdelar och där jag även fick hålla i en lektion själv. Så himla kul! Jag lärde ut om hur du tar självporträtt och sen lite redigering. Och vår lärare gick igenom grundläggande om inställningar i kameran osv. Videodelen var gedigen och vi fick lära oss filma för youtube men många efterfrågade TikTok och Reels så jag vet inte om detta är ändrat till denna gång.

 • Videomöte/Videoföreläsning

Kursen är nästan helt onlinebaserad och alla lektioner hölls alltså på Zoom så man kan säga att vi är experter på det nu för tiden. Under året som gick hade vi också olika ansvar under lektionerna. Vilket gjorde att vi även fick lära oss i att vara ansvariga för själva mötet och att få deltagarna att engagera sig i det de skulle engagera sig i just då, även om vi satt på olika delar i landet. Detta är ju väldigt hjälpsamt om du har en kund som gör webinars via Zoom osv.

 • Etik och källkritik på nätet

Under dessa block fick vi lära oss en del om upphovsrätten, vad man får och inte får skriva online osv. Även företagsjuridik. Allt mycket viktigt!

 • Praktik

Vi hade praktik i 6 veckor där vi skulle arbeta med ett lokalt företag. Helst på plats. Jag var hos ett lokalt företag men vi jobbade ändå helt onlinebaserat då det företaget jobbar så. Under praktiken fick jag hjälpa hennes kunder med sociala medier, skapa innehåll helt och hållet åt kunden osv. Det var väldigt lärorikt att jobba med kunder som kanske aldrig använde sociala medier i vanliga fall eller som inte hade någon strategi och se hur deras konto växte osv.

 • Friskvård

Nej, vi hade inte idrott. Men vi gjorde övningar under lektionerna. Mycket mindfulness men ibland gick vi ut på promenader under lektionstid, gjorde yoga tillsammans eller vissa andra enklare övningar. Sällan något som gjorde dig svettig eller att det kändes pinsamt. Så om denna delen får dig att bli nervös, don’t. Det handlade som mest om att ha ett hälsosamt arbetsliv och inte sitta ner framför en dator 8 timmar om dagen.

 • Folkbildningen grunder

Detta är något som genomsyrar hela utbildningen. Grunderna är demokrati, mångfald, jämlikhet och delaktighet. Mycket av det kunde jobbas på. Vi var nästan uteslutande vita kvinnor som gick utbildningen. Det påverkade såklart hur vi tänkte och jobbade, på gott och ont. Vi hade mycket diskussioner om detta och jag hoppas att det är ännu bättre för de elever som går där nu 😀

Avslutning

Om det är något som verkar oklart så får du jättegärna höra av dig till mig, det går att skriva kommentarer här nedan eller skicka ett DM till mig på Instagram där jag heter @carolinesolberg.se. Har du gått denna utbildning eller går den just nu och vill lägga till något, hör då också av dig!

Jag hoppas att du som tänker söka gör det, även om du inte helt bestämt dig så kan du alltid söka. Det går ju att tacka nej sen. Ansökningen öppnar i början av januari varje år, sök bara efter Kalix folkhögskola och Virtuell assistent så lär du hamna rätt.

Välkommen
fotograf caroline solberg

Caroline Solberg

Ska vi jobba ihop?

Articles

more from us