Vad är katalogen i Lightroom Classic?

Katalogen i Lightroom Classic är där du har hela ditt bibliotek som du jobbar i Lightroom Classic. Det är alltså där dina mappar finns och det är dit du importerar dina bilder. Katalogen är det som heter .lrcat på din dator.

katalogen i lightroom classic
Här kan du se hur det kan se ut inne i mappen där du har din katalog. lrcat-wal och lrcat.lock är program som är aktiva när Lightroom Classic är på, det försvinner automatiskt när du stänger av Lightroom. Om det är så att det inte försvinner så är det bara att radera dessa. Det kommer inte skada Lightroom eller filerna.

Vad betyder de olika filerna?

Helper.lrdata är en sorts cache fil. Där sparas dina inställningar gällande dina mappar som Lightroom synkar upp med molnet. Notera att detta inte är något som är kompatibelt med Lightroom CC Mobile som är kompatibelt med Lightroom Classic. Denna mapp bör inte vara så stor, på min dator är den endast 189 kb.

Previews.lrdata är där Lightroom sparar laddningen av dina bilder. Alltså det är också en sorts cache men för förhandsvisningen av dina bilder. Där sparar den datat som gör att du kan se dina bilder fort och zooma in och ut i dem.

Faktaruta:

Eftersom Lightroom jobbar med en virtuell kopia av dina bilder och inte på den faktiska bilden som exempelvis Photoshop gör så behöver Lightroom ladda in en kopia av bilden för att kunna göra de redigeringar som du vill göra. Detta är inget du behöver bry dig om men om du raderar previews.lrdata så kommer du upptäcka att Lightroom behöver lite tid för att ladda in varje bild igen. Notera att detta inte innebär att du måste importera varje bild igen. Ingenting farligt kommer hända om du raderar, så det kan vara ett bra sätt att ta reda på exakt vad som händer om du raderar. Testa 😉

Hur stor denna fil är handlar om hur stora previews du har och hur många filer du har i din katalog. Jag importerar alltid med standard på förhandsvisningar och då är mina förhandsvisningar lika stora som skärmen vilket innebär att om jag vill zooma i mina bilder så kan det dröja lite innan bilden blir skarp.

Vad händer om jag raderar katalogen i Lightroom?

Ingenting farligt! Det som händer är att det mappsystem som du har byggt upp i katalogen försvinner. Dina bilder kommer finnas kvar på hårddisken men redigeringen som du hade på dem kan försvinna om du inte också sparar XMP-filerna och tar med dem in i nästa katalog. Du kommer alltså att behöva importera dina bilder till Lightroom igen för att se dem där. De finns alltså kvar på din hårddisk men Lightroom kan inte längre se dem.

Dina presets/förinställningar osv finns kvar i Lightroom oavsett vilken katalog du har. Så du behöver inte vara orolig att något sådant ska försvinna heller.

Lightroom jobbar långsamt

Det kan bero på din katalog och dess storlek. Om du exempelvis har en massiv katalog där alla dina bilder ligger så kommer det göra att din dator jobbar mer långsamt. Det kan ta ett tag innan du märker det. Jag har bilder i en stor katalog som sträcker sig från 2007 till 2021. Jag märkte i början på 2021 att mitt Lightroom var extremt långsamt, krävde mycket kraft från min dator osv. Då fick jag tips från en kollega i branschen (Rebecka Thorell) att det kan vara katalogen och mycket riktigt, när jag skapade en ny katalog och importerade ett mindre antal bilder så flöt det på utan problem. Så nu för tiden gör jag en katalog per månad.

Du kan såklart sätta upp kataloger som du vill. Vissa mindre hårddiskar som jag använder har en katalog för hela hårddisken nu osv. För mig som är ganska triggerhappy när jag plåtar funkar en ny för varje månad utmärkt!

Vill du veta mer?

Om du har frågor eller vill veta mer, ställ dem gärna i kommentarerna här nedan eller kontakta mig på Instagram där jag heter samma som min hemsida: @carolinesolberg.se

Dela inlägget:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Lämna gärna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.