Jag ska göra en Gastric Sleeve

Home / Allmänt / Jag ska göra en Gastric Sleeve
Jag ska göra en Gastric Sleeve

Det är så svårt att skriva detta inlägg. Jag har försökt i flera dagar. Varför? Jo, för att jag såklart är rädd för vad folk ska tycka. Såklart! Men jag känner att det är viktigt att berätta. Det kommer ju synas, det kommer ju märkas. Förhoppningsvis. Jag har hört om personer där det inte lyckats. Men det har oftast varit pga att man inte har skött sig efteråt. Jag har tänkt på det länge, många år egentligen men jag bestämde mig i våras och nu är snart dagen här.

Jag vill redan nu säga att om du inte har något gott att säga om mitt beslut så vill jag att du hellre är helt tyst.

Beslutet är svårt nog som det är, att höra negativa kommentarer då är svårt.

Varför gör jag detta?

För att jag är trött på att inte känna att jag äger min kropp. Att ständigt känna en hungerskänsla. Att alltid vara sugen på godis. Att alltid känna att lite mer går nog ner. Jag är trött på bantningsförsök. Både de misslyckade och lyckade. Jag är trött på att när jag väl lyckas med en diet så går jag upp allt igen, och lite till, efteråt. Jag gör det inte för att jag inte älskar min kropp. Det gör jag, det är därför jag gör det. Min kropp mår inte bra. Jag har ständigt ont i knäna, fötterna och ryggen. Beslutet har inte varit lätt och har inte kommit ur någon impuls. För mig handlar det också om längtan efter att bli mamma. Jag har just nu ingen mens och läkarna tror att det beror på att jag väger för mycket och att detta kan komma igång igen om man jag blir ”normalviktigt”

När är det dags?

Den 16 september är det dags. Runt lunch den dagen enligt min läkare. Inför operationen får jag inte dricka någon alkohol och två veckor innan operationen måste jag gå på något som heter ”flyt”. Det innebär att jag måste äta VLCD-shakes från den 2 september tills dagen innan operationen. Jag har provsmakat lite olika denna vecka. De var faktiskt oväntat goda. Eller goda? Kanske inte goda, men inte så äckligt som jag minns. Jag har ju testat det här med VLCD flera gånger och de gångerna har de smakat så jäkla illa. Men i två veckor kommer jag leva på Naturdiets Choco Fudge och Pear & Vanilla samt Nutriletts Cocoa & oat och Blueberry, acai & almond. Utöver det får jag dricka vatten (både vanligt och kolsyrat) samt te och kaffe. Jag får dricka 5 shakes per dag och jag har lagt in så jag äter dem under en 12 timmars period med ca 2,5 timme mellan varje måltid.

Vad händer sen?

Efter operationen kommer jag att äta flytande diet i en vecka, men det innebär inte VLCD endast utan vanliga soppor (släta då såklart), lätta mejeriprodukter som yoghurt, fil och mjölk och jag kommer då behöva äta 9 gånger om dagen. En vecka efter operationen får jag börja äta mosad mat. Tänk mat som småsmå barn äter i början. Sånt kommer jag äta. Alltså, jag kommer inte äta fysisk bebismat men mat i puréform. Detta gör jag 6-7 gånger om dagen i två veckor. Efter det kommer jag kunna äta vanlig mat igen, men väldigt små portioner och fortfarande 5-6 gånger per dag. Det kommer vara svårt men jag har bestämt mig!

Men vänta nu, vad f*n är en ”Gastric Sleeve”?

Att göra en gastric sleeve innebär att du gör ett ingrepp på magsäcken där kirurgen avlägnar 70-80% av magsäcken. Detta gör att man av naturliga skäl inte kan äta lika mycket som innan. För många försvinner hungerskänslor och sötsug. Det senare är det jag hoppas mest på. Självklart får inte vem som helst göra detta. I Stockholms län behöver man ha ett BMI på 40 eller mer. Vilket jag har. Du kan läsa mer om överviktsoperationer här.

Vad finns det för bieffekter?

Näringsbrist – Om man, efter operationen, inte sköter maten så finns det en risk att man får näringsbrist. Eftersom jag inte kommer kunna äta så mycket så rekommenderas att jag prioriterar protein före allt. Sen ska man hålla nere på fettet och kolhydrater. Man ska inte utesluta detta men man rekommenderas äta produkter med mindre fett och sjävklart ha grönsaker med i alla portioner.
Håravfall – Många upplever, några månader efter operationen, att man får ett ovanligt stort håravfall. Lite ytlig är jag såklart och mitt hår är något som jag kallar min ”pride and joy”. Haha, väldigt ytligt men det kanske är bra att få lite tunnare hår ett tag. Håret ska sedan återgå till normaltillstånd efter ett tag. Detta beror på att kroppen hamnar i svältläge och därför inte prioriterar hår och naglar. Genom att äta bra med protein hjälper man kroppen med att kunna ta hand om håret och naglarna.
Missbruk – Eftersom kroppen inte riktigt kommer klara av samma saker längre och också eftersom det är lätt att ersätta ett missbruk, i mitt fall socker, med ett annat så är det lätt att personer som gjort denna typ av operation hamnar i exempelvis alkoholmissbruk. Eftersom jag redan nu inte är någon stordrickare så tror jag att detta kommer vara lugnt, men jag kommer ta det väldigt lugnt med alkoholen det första året och lära känna vart min gräns går.
Det finns såklart många fler bieffekter men samtidigt minskar jag risken för bland annat diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och sömnapné.

Så, igen. Jag är väldigt nervös över att berätta detta men vill inte heller ljuga eller låtsas som ingenting. Jag hoppas att du som läser detta kan stötta mig oavsett vad du anser om personer som väljer att göra denna typ av operation. Here goes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.